11 Mart 2012 Pazar

YALANCI İÇLİ KÖFTE-YALANCI ÇİĞ KÖFTE

Gönderen:SEVALCE LEZZETLER

 Katılımından dolayı çok teşekkür ediyorum. Arkadaşımın güzel tariflerini görmek için SEVALCE LEZZETLER e tıklayın
Kırmızı gülBugün Güney Doğu Anadolu ve Doğu bölgelerine ait bulgurla yapılan 2 farklı lezzetin.Gençlerin değimiyle çakma bizlerin deyimiyle yalancı tarifini getirdim sizlere.

İçli köftenin aslını mekanı cennet olsun.Rahmetli babam yapardı,hiç üşenmez saatlerce uğraşırdı.Sevgisi ve o güzel elleriyle ne lezzet çıkarırdı ortaya parmaklarınızı yerdiniz.Bir tanesinin içine 1 zeytin koyar,bu kime gelirse o bugünün şanslısı derdi.Zeytini bulucaz diye yediğimiz içli köftenin sayısını bilmezdik.Bulan çığlığı basardı ben buldum diye:) Kendime öyle kızıyorum ki? Böyle bir lezzet ustasının kızıyken niye öğrenmedim babamdan diye.O zamanlar nasıl olsa yapan var diye sanırım üzerinde durmamışım.Şimdi ne kadar dövünsem faydası yok.Mekanı cennet olsun.Babamı kaybedeli uzunn yıllar oldu.Bende şimdi babamın kızı olarak bana yakışmasa da çakma veya yalancı diye tabir edilen şeklini yapıyorum.Aslı kadar meşakatli olmayışı işin kolay yanı.

Asla gerçeğinin yerini tutamaz ama,inanın bu çakma veya yalancı haliyle de içli köfte tadına benzeyen nefis bir lezzet.


YALANCI İÇLİ KÖFTE


MALZEMELER:


320 gr. 2 Su bardağı ince bulgur (kısırlık)

1,5 Su bardağı kaynamış sıcak su


3 Adet haşlanmış rendelenmiş patates (bir tanesini ayrı rendeleyin)

2 Yemek kaşığı biber salçası

2 Yumurta

2 Yemek kaşığı zeytinyağı

1 Yemek kaşığı un

6 - 7 diş sarımsak (dövülmüş)

1 Tatlı kaşığı dolusu kimyon

1 Tatlı kaşığı dolusu nane

Tuz


İÇ HARCI:

200 gr. Kıyma

2 Adet orta boy soğan (yemeklik küçük doğranmış)

2 Yemek kaşığı zeytinyağı

1 Su bardağı ceviz (irili ufaklı kıyılmış)
Tuz



HAZIRLANIŞI:

Kısırlık bulguru tel süzgeçte yıkayıp suyunu iyice süzdürün.Çukur bir kaba alarak üzerine kaynamış suyu döküp,karıştırıp kapağını kapatarak 30 dakika demlenmeye bırakın.

Bu arada tavaya zeytinyağı,doğradığınız soğanları ve kıymayı alarak kavurmaya başlayın tuzunu ilave edin.Kavrulunca cevizi de ekleyip karıştırıp bir kenarda bekletin..

Şişen bulgurun üzerine,listedeki tüm malzemeleri ilave ederek yoğurun.

Yoğurduğunuz bulgurlu harcı 2 ye ayırın.

Yağladığız borcama 2 ye ayırdığınız harcın birini elinizle bastırarak her tarafı eşit gelecek şekilde yayın.

Üzerine kavurduğunuz kıymalı harcı,yine her tarafa eşit bir şekilde yayın.

Diğer bulgurlu harca,ayrı rendelediğiniz patatesin birini ilave ederek yoğurup kıymalı harcın üzerine yayın.Bunu yapma nedenim,fırında kızarırken bulgurlar setleşmesin patates onları yumuşatsın diyedir.Yalnız bu harç yayarken biraz itina istiyor.Altındaki kıymalı harç bir tarafa toplanmasın diye parça parça avucumda açarak yerleştirdim.elimle ek yerlerini hafifçe bastırınca kolayca birbirine yapışıp ekleri belli olmuyor.Son kat biraz özen istiyor.

5 Dakika önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika bekletip çıkarın.
Nar ekşili bol salatayla servis yapın.
Afiyet olsun...



YALANCI ÇİĞ KÖFTE


Kırmızı gülGüney Doğu Anadolu'ya ait olan çiğ köfte.Türkiye'nin lezzet haritasın da paylaşılamayan yiyeceklerin başında geliyor.Gaziantep,urfa,Adıyaman,Batman,Mardin sahip çıksada Gaziantepli olan mekanı cennet olsun.Babamın sevgisiyle,elleriyle yaptığı çiğ köftenin lezzetini hiç bir yerde bulamam.Babamın kızı olarak bana yakışmasa da.Biz de anca böyle çakma,yalancı diye tabir ettiğimiz türlerini yapıyoruz:)
Gerçeklerini yapamayınca,sayfam bugün yalancı lezzetlerle doldu:) Bu lezzet de aslında adı çiğ köfte ama bu şekliyle Antakya yöresine ait farklı ama nefis bir lezzet.Mor fesleğenin aromasıyla ortaya farklı nefiss bir lezzet çıktığını görüceksiniz.Mor fesleğenin rengine,o mis gibi kokusuna bayılıyorum.

Benim mutfağım da çeşit çeşit baharatlarım olmalı mutlaka.Ben kadar baharat aşığı biri daha var mı acaba? Her baharatın kendine has farklı,harika bir aroması var.Tüm baharatları,acıyı çokkk seviyorum,çokkk:)

MALZEMELER:

320 gr. 2 Su bardağı kısırlık ince bulgur

1,5 Su bardağı kaynamış sıcak su

5 Orta boy Patates

3 Orta boy soğan

2 Yemek kaşığı dolusu biber salçası

1 rer çay kaşığı dolusu kimyon,karabiber,pul biber

1 Tatlı kaşığı sumak (yoksa şart değil)

1 Yemek kaşığı dolusu mor fesleğen kurusu.Tazesini kullanırsanız incecik kıyın. (yoksa yerine,kekik)

2 yemek kaşığı nar ekşisi

1 limon suyu

1 Küçük çay bardağı zeytinyağı
Tuz

Üzerine ince kıyılmış maydanoz



HAZIRLANIŞI:

Önce bulguru,büyükçe bir kabın içinde kaynamış sıcak suyla ıslatarak karıştırıp üzerini kapatın.30 dakika bekletin,kabarıp şişmesi için.

Patateslerin kabuklarını soyun.iri parçalar halinde düdüklü tencere doğrayıp 2 - 3 su bardağı su ve tuz ilavesiyle haşlayın.Süzgeçe döküp suyu süzülünce patates ezeceğiyle veya çatalla ezin.

Soğanları yemeklik küçük küçük doğrayın.Zeytinyağıyla kavurup salçaları ilave ederek biraz daha kavurup,şişen bulgurun üzerine dökün.

Üzerine ezdiğiniz patatesleri,baharatları,nar ekşisi,limon suyu ve tuz ilavesiyle yoğurun.
Limon suyu ve tuzu damak tadınıza göre ayarlayarak kontrol edin.
Ceviz büyüklüğün de toplar yuvarlayarak servis tabağına dizin.

Üzerine maydanoz serpin.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder