Katılımı için çok teşekkür ediyorum.Arkadaşımın güzel tarifleri için TIKLAYIN
ATEŞSİZ FIRIN
Somuncu Baba,
Bir gün fırına ekmeklerini sürdü. Pişmesini beklerken,
Pâdişâh Yıldırım Bâyezîd Hân'ın dâmâdı Seyyid Emîr Sultan geldi. Elinde bir çömlek vardı.
"Selâmün aleyküm baba!" dedi.
O da; "Ve aleyküm selâm" diyerek birbirlerine bakıştılar.
- Başka hiçbir kelime konuşmadan tanıştılar.
Emîr Sultan
Elindeki yemek çömleğini Somuncu Baba'ya verdi.
İçindekinin pişirilmesini ricâ etti.
Somuncu Baba
Kabı alıp fırının ağzından içeri sürmek istediyse de, çömleği fırına sokamadı.
Bir daha denedi, yine olmayınca,
Emîr Sultan'a döndü
"Anladım ki,
Bu çömleği fırına sen süreceksin!" dedi.
Emîr Sultan
"Peki" diyerek çömleği aldı ve fırının gözünden içeri rahatlıkla sürdü.
Fakat fırında hiç ateş yoktu.
Somuncu Baba fırının ağzını kapattıktan sonra
"Birazdan pişer bekleyiniz." buyurdu. Bir müddet bekledikten sonra kapak açıldı.
Fırında hiç ateş olmadığı hâlde yemeğin piştiğini gören
Emîr Sultan
Somuncu Baba'nın büyük velîlerden olduğunu anladı.
Orada tasavvuf üzerinde bir mikdâr sohbet ederek dost oldular.
HAYIRLI HAFTALAR DİLEKLERİMLE
NASILSINIZ İYİSİNİZ İNŞALLAH
BEN ÇOK İYİYİM SİZLARİ DE ÇOK İYİ GÖRDÜM BENİM CANIM GÖNÜL DOSTLARIM :)
Hepinizden ayrı ayrı haberlerinizi almak ve siz gönül dostlarımı ziyaret etmek çok güzel.
Hepiniz çok özel ve çok güzelsiniz.
Böyle kıssalar çok hoşuma gider.
Somuncu babanın asıl adı Hamid-i Aksarayi dir. Somuncu Baba olarak da bilinen Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, Osmanlı döneminin kuruluş yıllarında, Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid Han zamanında yaşamıştır ve halka çok ekmek yapıp dağıttığı bilinen bir zattır.
Onun ekmeklerini yiyen o tadı başka yerde bulamazmış.
Bu gün sizlerle lokur yapıcağız tahinimin dibi oturmuş atmaya kıyamadım az su ile açtım sıvı yağ ilave ettim müthiş oldu. Haydi Ayşe komşularına güzel lokur yap dedim, komşularıma yaptım hoş sohbetlerle yedik içtik hemen bitiriverdik, herkes tarifini aldı bu gün sizlerle paylaşmak istiyorum.
Lokur Isparta ve Kütahya yöresine ait,daha değişik şekillerde yapılabilir.
Hoş tadı var hemen bayatlamaz, çörek gibi.
Haşhaş ezilerekde yapılır, müthiş bir lezzet deneyin tavsiye ederim
Lokur Isparta ve Kütahya yöresine ait,daha değişik şekillerde yapılabilir.
Hoş tadı var hemen bayatlamaz, çörek gibi.
Haşhaş ezilerekde yapılır, müthiş bir lezzet deneyin tavsiye ederim
Önce hamur mayalamanın püf noktalarını paylaşayım, çünkü senelerce benim hamurlarımda kabarmadı. Zamanla tecrübe sahibi oldukça püf noktalarını öğrendim.
Herkesin hamurunun başarılı olmasını istiyorum.
Herkesin hamurunun başarılı olmasını istiyorum.
MAYALI HAMUR YAPARKEN MALZEMELERİN ÖNEMİ
UN: Un çok önemlidir,unlar değirmenden çıktıktan sonra 2 ay dinlendirilmeli sonra kullanılmalıdır. Unlar bir veya 1,5 sene bekletilecek olursa özelliğini kaybederek böceklenir ve bayatlar. Birde gulutenli un olmalı, ben mayalı yaparken 2 çeşit unu karıştırırım, birisinin konya unu olması tercihimdir. Neden iki çeşit un, birindeki özellik diğerinde farklı olabilir.
MAYA: Maya çok önemlidir,yaş maya en eski kullanıma sahiptir kışın yaş maya kullanırım , yazın kuru maya instant maya küçük 1 kullanımlık hiç bir riski yoktur onunda tarihine bakmak lazım yaz kış kullanırım.
Yaş mayanın ekşime özelliği vardır ondan yazın tercih etmem ve yaş mayanın taze olduğunu
şurdan anlarız tipinde değişiklik yoksa, kokusu ekşimsi kokmuyorsa bu taze demektir, dolapta saklamalıyız ve tarihine bakmalıyız.
ŞEKER: Mayalandırmayı hızlandırır ve lezzet verir.
SÜT: Sütte hem lezzet ve hem yumuşak hem ılık konur su ile beraber kabarmasında olmasında etkilidir.
YUMURTA: Oda sıcaklığında olmalı ve taze olmalı.
TUZ: Lezzet verir ve hamurun kesik gibi olmasını engeller, özleştirir.
NASIL PUF MAYALI HAMUR YAPABİLİRİZ
1) İlk önce sıvıları katmalıyız ve yaş mayayı kullandıysak şimdi koyalım karıştıralım, eğer intstant maya kullanacaksanız una karıştırın, yumurtanın sarısı üzerine ayrılmalı şeker tuz konur elle karıştırılır. Çünki ALLAH baş parmağa şifa vermiş,o şifa ellerle hamura geçmeli.Muhakkak üşenmezsek unu eleyelim besmele çekelim, sakin olalım ,sinirliyken istediğimiz sonuç alınmaz, mutlu olalım ve kendimizi terapi görüyormuş gibi hissedelim.
2) Haydi yuğurmaya başlıyalım tarifte ne kadar ölçü verilirse verilsin un,süt, yumurta v.s.herkezin evinde farklı unu ölçüsü elimize yapışınca bırakalım, yuğurmaya devam 10 dakika daha yuğuralım, hamuru evirelim çevirelim, sevelim hamuru toparlıyalım ve az suya banıp üstüne elimizle göz göz basalım filim streçle örtelim ve battaniye ile kapatalım. Hava alırsa kabarmaz.
3) Yazın çabuk kabarır, maya normal konur, kışın geç kabarır biraz fazla konur. Eğer işiniz acele ise, fırını ısıtın kapatın buna fırın mayası denir sarılı bir şekilde fırında 15 dakika bekletin
Benim hamurum oldu kaidelere uydım.
4) Mayalanmış hamur 2-3 misli fazlalaşır içinde çok gaz vardır asılınca aynen kalır ve lif görüntü olur.
ŞİMDİ SIRA ŞEKİL VERMEDE
5) Ekmek , poğaça, çörek hepsinde tepsi mayasının gelmesini beklemek lazım.Ben şekil verince gene filim streç sarıyorum elde oynadığım için hamur sertleşir. Gene eskisi gibi mayalanınca puf gibi oluyor.
6) Fazla mayalanmayı abartmadan pişirin abartırsak fırına girince söner. Dilerseniz mayalanmadan önce şekil verip tepside mayalanmasını gerçekleştirebilirsiniz ama hamur sert olunca zor şekil verirsiniz.
7) Birde yumurta sürmek var. Aslında şekil verdikten sonra sürülür ben bazen en son nazikçe sürdüğümde oluyor. Hamuru yıpratacaksanız başta mayalanmadan sürün.
8) Bir püf noktası daha fırını ısıtırken içine çelik kasede su koyun buhar yapsın daha iyi kabarır.Çünki mayalı fırınlar arada buhar püskürtür, bizde su koyarız oldumu canlarım.
Ayşecik her şeyi paylaşır.
EVET ŞİMDİ SIRA GELDİ TARİFİMİZE
GELSİN MALZEMELER
BEYLER BAYANLAR VARMISINIZ STRES ATMAYA
PAMUK ELLER MUTFAĞA
GELSİN LOKUR TARİFİ
2) Haydi yuğurmaya başlıyalım tarifte ne kadar ölçü verilirse verilsin un,süt, yumurta v.s.herkezin evinde farklı unu ölçüsü elimize yapışınca bırakalım, yuğurmaya devam 10 dakika daha yuğuralım, hamuru evirelim çevirelim, sevelim hamuru toparlıyalım ve az suya banıp üstüne elimizle göz göz basalım filim streçle örtelim ve battaniye ile kapatalım. Hava alırsa kabarmaz.
3) Yazın çabuk kabarır, maya normal konur, kışın geç kabarır biraz fazla konur. Eğer işiniz acele ise, fırını ısıtın kapatın buna fırın mayası denir sarılı bir şekilde fırında 15 dakika bekletin
Benim hamurum oldu kaidelere uydım.
4) Mayalanmış hamur 2-3 misli fazlalaşır içinde çok gaz vardır asılınca aynen kalır ve lif görüntü olur.
ŞİMDİ SIRA ŞEKİL VERMEDE
5) Ekmek , poğaça, çörek hepsinde tepsi mayasının gelmesini beklemek lazım.Ben şekil verince gene filim streç sarıyorum elde oynadığım için hamur sertleşir. Gene eskisi gibi mayalanınca puf gibi oluyor.
6) Fazla mayalanmayı abartmadan pişirin abartırsak fırına girince söner. Dilerseniz mayalanmadan önce şekil verip tepside mayalanmasını gerçekleştirebilirsiniz ama hamur sert olunca zor şekil verirsiniz.
7) Birde yumurta sürmek var. Aslında şekil verdikten sonra sürülür ben bazen en son nazikçe sürdüğümde oluyor. Hamuru yıpratacaksanız başta mayalanmadan sürün.
8) Bir püf noktası daha fırını ısıtırken içine çelik kasede su koyun buhar yapsın daha iyi kabarır.Çünki mayalı fırınlar arada buhar püskürtür, bizde su koyarız oldumu canlarım.
Ayşecik her şeyi paylaşır.
EVET ŞİMDİ SIRA GELDİ TARİFİMİZE
GELSİN MALZEMELER
BEYLER BAYANLAR VARMISINIZ STRES ATMAYA
PAMUK ELLER MUTFAĞA
GELSİN LOKUR TARİFİ
MALZEMELER
- 1 Su bardağı ılık süt
- 1 Su bardağı sıvı yağ
- 2 Su bardağı su
- 1 Çay bardağından 2 parmak eksik şeker
- 1Tatlı kaşığı tuz
- 1 Tane yaş maya
- Yarım kabartma tozu
- 1 Yumurta sarısı üstüne
- Yaklaşık 7 su bardağı un ayarlayın
İÇİNE SÜRÜLECEK MALZEME
- 1 Su bardağı tahin
- 1 Çay bardağı sıvı yağ
- 1 Çay bardağı tane haşhaş( isteğe göre ezilmişte olur)
- 1 Çay bardağı dövülmüş ceviz
YAPILIŞI
- Yukarıdaki gibi malzemeler karıştırılıp yuğrulur.Ben 2 ölçek yuğurdum, kabardı tezgahı yağladım ve hamuru serdim asılarak incelttim.
Karşı tarafıda rulo yaptı ortadan kestim.
3) 2 Tane rulom oldu onları da 2 şer parmak ara ile kesti yağladığım tepsiye koydum filim strec ile sardım battaniye ile kapattım.
4) Mayalandı yumurtaya yağ damlattım karıştırdım narince yumuşak bir şekilde üzerine sürdüm ve ısınmış 200 derece fırına gönderdim. Pişmesine yakın dereceyi170 indirdim içini çekti ve pişme işlemi sona erdi.
5) Evet canlarım hamuru yoğurduk , mayaladık, pişirdik şimdide çayı demleyelim şöyle zeytini peyniri koyalım servis yapalım mmmmmmmmm ellerinize sağlık canlarım.
7) Ben çok misafir geleceği için üstteki tarifedeki ölçüyü 2 ölçü yaptım, 1 büyük fırın tepsisi ve fotoğraf için 1 küçük tepsiye yaptım. Sizde istediğinize göre yapabilirsiniz.
Çay kahve bahane etkinliğine gönderiyorum kolay gelsin.
teşekkür edrim canım muhabbetle kal
YanıtlaSil:))
başka tariflerinizide bekliyorum sağolun
YanıtlaSilnilifercim ben geldim canım
YanıtlaSilbilgisayarım yapıldı arkadaşım
sana tekrar teşekkür ederim
üyen oldum ogün görememiştim dükkandan.
muhabbetle bana da beklerim
:))